Om


Brunnsvik.webber.se och Lekomberg.se handlar om bygdens historia i byarna Norrvik, Brunnsvik, Lekomberg, Sörvik och Burens, samt andra närliggande byar och gårdar.



Lekombergsdagen

Lekombergsdagarna

Lekombergsdagen 4/6 2023

Årets kulturpristagare var Berndt Karlsson, uppväxt i Brunnsvik , som fick priset för sin kulturgärning i samband med Sörviks Kulturförenings framställande av boken ”Med kamera i Sörviksbygden” och ”Sörviksbygden - berättelse i ord och bild från Iviken, Ickorbotten, Burens, Sörvik, Lekomberg, Brunnsvik och Norrvik”. 

Utställningen i gamla transformaturhuset 

I det gamla transformatorhuset hade Frans van Bruggen en del av sina alster hängande på väggarna. Här fick man i alla fall Frans stående i hörnet när bilden togs. En för mig fångad bild stilrent med en del alster i det gamla huset.

 

Västerbergslagen Dragspelsklubb spelade mellan 13.00-14.00 på den lilla scenen. Lägg märke till hur grönskan i bakgrunden skiftar mot föregående år.


Lekombergsdagen 4/6 2022

Det blev lite bilder tagna denna dag på Lekombergsdagen under detta år, formen var inte på topp. Västerbergslagen Dragspelsklubb spelade mellan 13.00-14.00 på den lilla scenen. I dag gick det inte att få en bild med sjön Väsman i bakgrunden. Under flera år så har folkdanslaget varit trogna med sin uppvisning. Men åren kommer även ifatt alla.

De som besökte utsiktspunkten den här dagen gick inte lottlösa då Agneta och Roger satte i gång att dansa till tonerna av dragspelsklubben. Vilket uppskattades.

Omkring  kl 13 delades det ut ett för första gången av Sörviksbygdens Kulturförenings, ett kulturpris till Nils-Erik Nordqvist.


Lekombergsdagen den 3/6-2018

 

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

Årets "lekombergsdag" hölls under söndagen vid utsiktspunkten vid Lekomberg under en av årets hittills varmaste dag. Temperaturen har hållits hög sedan islossningen på sjön Väsman som just denna dag låg nästan spegelblank, för de få aktiva försäljarna var det inte så skoj när den stora massan av besökare uteblev. Ett elfel från en trasig säkring inne i ett låst utrymme, ställde till det för arrangörerna, men det kunde lösas inom skälig tid.
Ludvika folkdansgille inledde lekombergsdagen med dansupp­visning. Dagen till ära var de klädda i sina vackra hembygdsdräkter. Men vad varmt det var att dansa i de dräkterna!

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

Efter avslutad dansuppvisning så ställde deltagarna upp i  sina folkdräkter på led där ledaren presenterade folkdräkterna: från vänster, Vingåkersdräkten, Bergslagsdräkten, Bergslagsdräkten (kvinna), Moradräkten x 2,  Bergslagsdräkten, Ludvikadräkten Grangärdedräkten x2 och Aspebodadräkten.

Stickade barnkläder

 

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

En liten ny nitsch var Barbros stickade barnkläder för de små barnen. Enligt kvinnfolket så var de väldigt fina för de små och synd att inte fler fick tillfälle att se de små mästerverken. 

Keramik från bygden 

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

Kvinnfolket lämnade Anders för att titta på bilder i det gamla transformatorhuset som finns kvar sedan gruveran. Det var då jag passade på att ta bilden i det svåra fotoljuset. 

Det obligatoriska baket vid Lekomberg

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

Under många år har de ställt upp och bakat bröd till besökarna. Min fråga förra året hur går det med händerna, det verkade inte vara några problem i år heller då det gräddades för fullt i skuggan bakom några träd.
På hällen låg ständigt tre till fyra kakor med ekologisk mjöl som skulle gräddas. Det påmindes, som det var förr i tiden när de bakade "stomp" längst upp i Dalarnas fjällvärld en gång i tiden.

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

Till underhållning från den uppbyggda lilla scenen spelade Willy's Washroom till publikens förtjusning. 

Lekombergsdagen 2017

 

Foto: Samtliga bilder ©N-E Nordqvist 2017

De som tog sig tid att besöka Lekombergsdagen kunde njuta av ett för årstiden lite ovanligt väder, där upp på höjden, 14-15 grader varmt, även om temperaturen var som den var, så får man vara glad att det var vind­stilla, inget regn föll över arrangemanget. En kall narig blåst är inget man vill ha denna dag, då en hel del bygdefolk från när och fjärran dyker upp på den gamla gruvbacken vid Lekomberg och nya kontakter knyts. Personer, som har gått i skolan vid Sörvik, vilka man inte har sett på många år möts här igen. Ett mycket uppskattat inslag var spelmanslaget Vädurarna som spelade i två omgångar. Tipspromenaden samlade 39 deltagare.

Enkel servering av grillad korv som gick åt, likt en smörklick i en varm stekpanna. Sitta och njuta av korven och se de blånade bergen och sjön Väsman i fonden. En njutning även för en barnamun. 

Ett annat populärt inslag var bakningen av hällekakor och tunnbröd som gräddades på en elektrisk uppvärmd bakhäll. Tillströmningen av besökare som uppskattade det laktosfria brödet gjorde att de ingredienser som de beräknades räcka till dagens bak tog slut, så de var tvungna att införskaffa mera. Men det räckte inte för när dagens bakning slutsumrerades var alla brödkakorna slut.

Utställningen i det gamla transformatorhuset 

Årets utställare var Tomas Karlbäck från Sörvik som visade sin färdighet med färger och penslar.

Ludvika folkdansgille hade uppskattade uppvisningar av folkdansens turer.


Under spelningen från "Vädurarna" så tog några deltagare upp den spontana glädjen i att få dansa till levande musik på gruvbacken i Lekomberg. Vilket uppskattades av många besökare.

En bildsammanställning från lekombergsdagen den 5/6 2016.

Ett hundratal besökare tog tillfället i akt att besöka utsiktspunkten vid Lekomberg samt träffa bekanta från när och fjärran denna dag i strålande solsken och med blå himmel, men den lite kalla nordliga vinden gjorde sig påmind då och då.

Ludvika folkdansgille 

io deltagare från Ludvika folkdansgille hade under lekombergsdagen en uppvisning i olika folkdanser. Ett uppskattat besök från deras sida att ta kontakt för att visa deras verksamhet, eventuellt att locka flera till att dansa folkdans. På slutet var det en inbjudan till att de närvarande att prova på att dansa folkdans.

Några lokala försäljare från Norrvik visade upp sin lokala verksamhet från hantverket inom keramik, (Norrvikshästens Keramik) samt en del av säsongens växter från Lilla Wextverket, en handelsträdgård i Norrvik. Vilket lockade en del intresserade kunder 

Ludvika kommuns definitivt vackraste plats för korvförsäljning var den här dagen vid Lekombergs utsiktspunkt med de blånande bergen i bakgrunden som gav tankar till Dan Andersson skildringar i sin mångfald av dikter. Även den obligatoriska kaffetåren fanns att tillgå för den som glömde eftermiddagsfikat. 


Några rader om de blånande bergen i bakgrunden var inte tänkt att jag skulle skriv om, men vad mer passande ändå när Willys Washroom lite senare på dagen klämde i med sina gitarrer och sjunger inledningsvis en visa om Dan Andersson vilket föranledde mig att dra lite mer på smilbanden, när man fått föraningar om var och när den visan kom till.

I den nu gamla transformatorstationen hade Lisette Merenciana en utställning, en blandning av attributer som bidrog till en enhet och den handlade om reflektioner kring gruvarbete med många olika tankegångar som kanske var lite för abstrakta för gemene man. För att sätta sig in den här utställningen bör man nog veta lite mer om gruvarbete förr i tiden. 

Foto samtliga bilder ©N-E Nordqvist 2016

En bildsammanställning av aktiviteter från Lekombergsdagen 2015 

Samtliga bilder foto: ©N-E Nordqvist 2015. 

Elin Anger visade sina alster i före detta transformatorhuset. 

Äldre skottkärra samt väst stod och hängde utanför det gamla transformatorhuset. 

Berit Granfors med medhjälpare hade bakat bröd på morgonen. Strykande åtgång.

Mats Gustavsson med sin renoverade "Grålle" väckte intresse. 

Joakim Frost i arbete samt en del av hans alster nedan.

Medlemmar från Harley-Davidson club visade sina motorcyklar samt Mats Gustavsson med sin omsorgsfullt renoverade "Grålletraktor". 

Livemusik från Willys Washroom svängande musik. Dessutom tipstävlingar, kaffe och korvförsäljning, visning av gamla bilder sittande i pärmar.

Lekombergsdagen den 2/6-2012 

Samtliga bilder foto: ©N-E Nordqvist 2012

Arrangörerna av årets Lekombergsdag hade i år inte tur med vädergudarna. Regnet och blåsten gjorde sitt till för att det inte skulle bli den folkfest som det brukar vara. I det gamla transformatorhuset ställde Ingvar Asker med barn och barnbarn ut naturbilder, trähästtillverkning och smide  fick avbrytas då regnet kom. Tipspromenad med allehanda frågor och servering fanns för de sugna i det fuktiga och kalla vädret.
Saxdalingarna kom och spelade i det stora serveringstältet och berättade historier till allas förnöjelse.

Text © N-E Nordqvist 2012-2019